Eerste hulp bij sanitair

21 november '22

Je nieuwe woning krijgt op papier al steeds meer vorm! Jij kan natuurlijk niet wachten totdat de eerste paal de grond in gaat. Maar toch moet je eerst nog wat aandacht besteden aan de badkamer en het toilet in de woning.

Stap 1: de indeling

Bij de meeste projecten krijg je eerst een uitnodiging om het sanitair bij de leverancier uit te kiezen. Hier komt ook de indeling van de badkamer en het toilet aan bod. Daarna kun je bij een tegelleverancier de tegels uitkiezen. Soms kun je er ook voor kiezen om de badkamer of het toilet casco op te laten leveren. Dan is het van belang dat je goed nadenkt over de indeling, zodat het leidingwerk straks op de goede plek zit. Een derde partij komt dan na de sleuteloverdracht een badkamer of toilet installeren.

image alt

Badkamer wensen: wel of geen bad?

Als het om de indeling van de badkamer gaat, zie ik veel mensen die graag een bad willen toevoegen, of juist willen laten vervallen. Een bad neemt best wat ruimte in, maar het is ook een comfortabele luxe die je jezelf wellicht gunt. Een bad is meestal niet opgenomen in de stelpost van het sanitair en is dus meerwerk. Ook kun je nadenken over andere wensen: een enkele of dubbele wastafel, een toilet in de badkamer of juist in een aparte ruimte en een enkele of dubbele douche.

image alt

Restricties met betrekking tot de badkamer

In appartementen mogen de badkamers meestal niet worden verplaatst. Dit komt doordat het leidingwerk voor de badkamers zoveel mogelijk op dezelfde plek op elke verdieping wordt geplaatst. Ook zijn de mogelijkheden tot een casco badkamer meestal beperkter voor appartementen. In eengezinswoningen en vrijstaande woningen is het meestal wél mogelijk om de badkamer nog te verplaatsen, maar soms zijn er beperkingen voor de plek van het toilet. Dit komt doordat de riolering via de standleiding door de verdiepingen heen wordt afgevoerd. Het is dan makkelijk als deze leiding verticaal door het huis heen kan worden geplaatst en de toiletten op elke verdieping ongeveer op dezelfde plek zitten.

Voorbeelden indeling

Als de badkamerleverancier je uitnodigt, is het handig om alvast een idee te hebben bij je woonwensen met daarbij een globale planning op papier. Denk bijvoorbeeld ook eens aan deze out of the box ideeën voor de indeling van de badkamer!

1. Een hoekje uit een slaapkamer 

In dit appartementencomplex wilden de bewoners graag een bad. Maar dat was vrij krap in de vierkante ruimte van 2,5x1,9 vierkante meter. De badkamer kon niet worden verplaatst en ook moesten we rekening houden met ventilatieroosters in het plafond. Door slechts een klein hoekje uit de naastgelegen slaapkamer te halen, kon er toch plaats voor een bad in de badkamer worden gecreëerd. Het hoekje in de badkamer vormde de perfecte plek voor een grote doucheruimte.

Voorbeeld badkamer 2

2. Een aparte kamer voor het toilet

In dit voorbeeld was een vierkante badkamer ingetekend, waarin een douche, toilet en badkamermeubel waren geplaatst. Deze koper wilde graag kijken of er een mogelijkheid was om het toilet in een aparte ruimte te plaatsen. Dit werd mogelijk met slechts een kleine aanpassing zoals je op de tekening ziet.

Voorbeeld badkamer 1

Aan de slag!

Zet je badkamerwensen op papier als je naar de badkamerleverancier gaat en maak alvast wat schetsen voor een indeling. Zo ben je goed voorbereid en heb je binnen no-time jouw ideale badkamer of toilet in de woning gecreëerd! En heb je voor een bad gekozen? Dan wens ik je alvast veel badderplezier!

Badkamer

Hi, ik ben Marije!

Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!

Marije Duijn