Het Energielabel uitgelegd
4 februari '22
Het energielabel voor woningen laat in één oogopslag zien of een woning veel of weinig energie verbruikt (de energieprestatie). Het is een verplicht document bij de verkoop en oplevering van woningen en appartementen, waarop staat welk label de woning heeft en hoe lang dit geldig is. Daarbij is label A++++ het meest energiezuinig en label G het minst. Ook jouw nieuwbouwwoning heeft een energielabel. Wat houdt het in en wat kun je ermee?
Energielabel aangepast aan BENG
BENG (Bijna Engergie Neutraal Gebouw) is de huidige norm voor energieprestatie van woningen en gebouwen. Met de komst van BENG - de vervanger van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) - is de berekening van de energieprestatie veranderd én kwam er één energielabel voor nieuwe en bestaande woningen. De energielabel-letter wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik (vastgesteld met de nieuwe bepalingsmethode NTA 8800). Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt (let op: het gaat niet om het energieverbruik van bewoners zelf), hoe beter het energielabel. Daarbij is A++++ het beste en G het slechtste label.
Minimaal A+ voor jouw nieuwbouwwoning
Een geldig energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Heb jij je nieuwwoning gekocht ná 1 januari 2021? Voor een appartement heb je dan een energielabel tussen A+ en A+++. Grondgebonden woningen met een vergunning van na 1 januari 2021 hebben verplicht een A+++ label. Woningen met BENG 2=0 (of beter) hebben een A++++-label. En, ook niet onbelangrijk: een nieuwbouwwoning die je nu koopt voldoet al aan de gasloze toekomst en is daarmee gezonder.
Klaar voor de toekomst met nul-op-de-meter!
Het klimaat staat onder druk vanwege een flinke CO2 uitstoot. Om opwarming van de aarde te beperken, moet deze uitstoot fors omlaag. Bovendien zijn fossiele brandstoffen zoals olie en aardgas niet eeuwig voorhanden. Energiezuinig wonen is dus een belangrijk punt op de klimaatagenda. Dat betekent dat energiezuinig wonen wordt daarom aangemoedigd met bijvoorbeeld extra leningen. Zo stimuleert de overheid ook een aankoop van een nul-op-de-meter woning met een energielabel A++++. Hier kun je bijvoorbeeld tot wel € 25.000 meer lenen bij een hypotheekaanvraag. Vraag hiernaar bij je hypotheekverstrekker.
Energielabel versus energieverbruik
Nu zijn niet alleen de woning en haar kenmerken van invloed op je energieverbruik. In wat je terugziet op je energierekening telt ook zeker mee hoe zuinig en/of bewust je zelf omgaat met warm water, verwarming en apparaten. Ook voor huishoudelijke apparaten geldt er een energielabel. Hierin loopt de schaal van A t/m G (vroeger A t/m D) en zijn de oude ‘plusjes’ (A+++) verdwenen. Label A is dus het allerhoogste. Voor het energielabel woningen telt het huishoudelijk energieverbruik niet mee.